Back

COSMIN GABRIEL MARIAN - DIRECTOR DE DEPARTAMENT

Profesor Universitar

marian@fspac.ro

Cosmin Gabriel Marian este specializat în metode de cercetare și modelarea datelor sociale. Este autor și co-autor la o serie de articole publicate în jurnale de specialitate, între care: Electoral Studies, East European Politics and Societies, Communist and Post-Communist Studies, International Journal of the Commons, European Political Science. În ultimii ani, o parte din interesul de cercetare al lui Cosmin se concentrează asupra analizei regimului proprietăților comune. Este Director al Departamentului de Științe Politice din 2016.

GABRIEL BĂDESCU

Profesor Universitar

badescu@fspac.ro

Gabriel Bădescu este profesor universitar de științe politice și director al Centrului de Studiu al Democrației de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Este licentiat in matematică si sociologie, are un doctorat in sociologie și abilitare în științe politice. Studiile sale recente includ teme de politici educaționale, democratizare și societate civilă. A urmat specializări in statistică socială la University of Michigan, Ann Arbor, a fost bursier Fulbright la University of Maryland, College Park, și UNESCO Global Education Monitoring Report fellow. Între 2009 și 2010 a coordonat Agenția pentru Strategii Guvernamentale. A fost membru al Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învațământului Superior, iar în prezent este membru al Consiliului Național al Cercetării Științifice.

LEVENTE SALAT

Profesor Universitar

salat@fspac.ro

Levente Salat este Profesor și prodecan FSPAC, unde predă multiculturalism, etnopolitică, introducere în științe politice (limba engleză), introducere în metodologia cercetării (limba maghiară), comunicare interculturală (MA, limba engleză), management și leadership în organizații (MA, limba engleză). Este președinte executiv al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un NGO clujean fondat în 2000 care are ca misiune valorificarea diversității în procesul de consolidare a statului de drept din România. Din 2013 este membru extern al Academiei Maghiare de Științe. Domeniile de interes în cercetare: consecințele politice ale diversității, etnopolitică, relații interetnice, relații româno–maghiare. A publicat patru volume de autor și a fost editorul sau co-editorul a 13 volume colective publicate în limbile română, engleză și maghiară.

RADU IOANID

Profesor Asociat

rioanid@ushmm.org

Radu Ioanid este ambasador al Romaniei in Israel. Anterior, a detinut functia de director al US Holocaust Memorial Museum’s International Archival Programs Division. Este autorul mai multor cărţi despre istoria României şi Holocaust, între care The Holocaust in Romania şi The Ransom of the Jews: The Story of the Extraordinary Secret Bargain Between Romania and Israel. Radu Ioanid are un doctorat în filozofie acordat de Universitatea Babeş-Bolyai şi un doctorat în istorie acordat de École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, Franţa. Între 2003 şi 2004 a fost vice-presedinte al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel. În 2006 Radu Ioanid a fost distins cu Ordinul Chevalier des Arts et des Lettres conferit de Ministerul Culturii din Franţa.

PETER BALAZS

Profesor Asociat

balazsp@ceu.hu

Este membru al Academiei Ungare de Științe. Este profesor la Universitatea Corvinus din 2000 și la Central European University din 2005. După 1990 a făcut parte din guvern și din serviciul diplomatic, ca secretar de stat, ca ambasador și ca ministru de externe (2009-2010).

JEFFREY SOMMERS

Visiting Professor

jeffrey.sommers@fulbrightmail.org

Jeffrey Sommers is a professor professor of political economy and public policy at the University of Wiscoonsin-Milwaukee (UWM). He also is Senior Fellow at UWM’s Institute of World Affairs. He has held several US State Department Fulbright Awards to East Europe. Additionally, he has served as an invited specialist for a State Department new Ambassador training in Washington, DC. Furthermore, his counsel has been sought by investors, along with ministerial and government leaders through to the prime minister level. In addition to his academic work, he has been published in outlets such as the Financial Times, The New York Times,  Project Syndicate, The Guardian, The Nation, Social Europe and others.

EMIL BOC

Conferențiar Universitar

boc@fspac.ro

Emil Boc este membru fondator al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Este licenţiat în drept şi în filosofie la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca, doctor în filosofie şi distins cu Honorary Degree of Doctor of Laws de către Michigan State University, East Lansing. Domeniile sale de interes academic şi lucrările de specialitate publicate se situează în sfera dreptului constituţional şi instituţiilor politice, dreptului constituţional comparat, bunei guvernări şi guvernanţei locale. Emil Boc susţine cursuri de Sistem Politic Românesc, Drept constituţional şi instituţii politice (nivel licenţă), precum şi Proceduri electorale şi legislative în România (nivel master). Emil Boc a fost Prim-ministru al României între anii 2008 – 2012, a fost primar al municipiului Cluj-Napoca între anii 2004 – 2008, 2012 – 2016, deputat în Parlamentul României în legislatura 2000 – 2004, preşedinte al Partidului Democrat – Liberal între anii 2005-2012 şi, în prezent, este primar al municipiului Cluj-Napoca.

PETRUȚA TEAMPĂU

Lector Universitar

teampau@fspac.ro

Petruța Teampău a obținut un doctorat în antropologie în 2008 la UBB, teza având titlul “Corp și Discurs Ideologic în România Post-Comunistă”. Predă cursuri de antropologie politică, metodologie calitativă și studii de gen. Interesele ei de cercetare includ antropologia urbană, studiile de comunitate și studiile de gen. Dintre publicațiile recente amintim “Sulina Trăită de Panait Zachis” (Cluj-Napoca, EFES 2010), și “Sulina, alta lume, alta viata” (Cluj-Napoca, EFES 2011). „Local cosmopolitanism. Global orientations of the local in evolving governance” (cu Kristof van Assche), Springer Books, 2014. “Pirates, Fish and Tourists: the Life of Post-Communist Sulina” (cu Kristof van Assche), in The Bio-politics of the Danube Delta, Lexington Books, London, Editors Constantin Iordachi, Kristof Van Assche, 2014, pp. 185-196. “Shape your body, shape your life! Imaginarul feminin si discursurile corporalității in Romania postsocialista”, in „Istoria recentă altfel: perspective culturale”, Andi Mihalache, Adrian Cioflanca (coord.), Iași: Editura Univ. Al. I Cuza, 2013, pp. 903-928.

BOGDAN RADU

Lector Universitar

bogdan.radu@fspac.ro

Bogdan Radu este coordonatorul programului de Master în Dezvoltare Internațională. A obținut un doctorat în Științe Politice de la Universitatea California, Irvine, și un masterat în Politică Europeană de la Universitatea din Manchester. Interesele sale de cercetare se centrează pe studiul culturii politice în țările postcomuniste, rolul opiniei publice în relațiile internaționale și modul în care valorile politice sunt influențate de factori religioși și sociali, atât în rândul tinerilor, cât și al adulților. Ultima sa publicație (“Tolerance of Liberal Values in Romania: Anti-Abortion from Strategies between Religious Belief and Civil Society Mobilisation” în Religion as Empowerment, editată de Kyriaki Topidi și Lauren Fielder, la Routledge în iunie 2016), în co-autorat cu Cosmina Paul, analizează modul în care religia influențează atitudinile față de avort în Romania. În 2015, Bogdan a câștigat un grant de cercetare finanțat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, în cadrul căruia coordonează o echipă de cercetatori care investighează modurile în care religia poate influența capitalul social al tinerilor.

CYNTHIA CARMEN DEACONESCU

Lector Universitar

curt@fspac.ro

Principalele sale arii de interes ştiinţific şi lucrările academice publicate se situează în sfera domeniilor dreptului constituţional şi instituţiilor politice, a drepturilor şi libertăţilor publice, a integrităţii publice. În prezent predă cursurile Romanian Political System, Drepturi şi Libertăţi Publice în România, la linia română şi engleză, Sistem constituţional şi instituţii politice, precum şi cursul Integritate publică. Regimul constituţional al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese. Pe lângă activitatea academică, Cynthia Carmen Curt are titlul de avocat definitiv al Baroului Cluj, iar în decursul ultimilor ani a ocupat funcţii publice în administraţia publică centrală, precum cea de subprefect, consilier de stat, consul general, preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate şi inspector guvernamental.

GEORGE JIGLĂU

Lector Universitar

jiglau@fspac.ro

George Jiglău este lector universitar, cu un doctorat în Științe Politice obținut în 2013 la Universitatea Babeș-Bolyai. Deține o licență în Științe Politice la UBB Cluj (2006), un masterat în Științe Politice la CEU Budapesta (2007), un masterat în Comunicare și Studii Multiculturale la UBB (2009). A scris și a editat o serie de volume și articole publicate în reviste din țară și din străinătate pe teme precum alegerile și sistemele electorale, partidele și sistemele de partide, relații interetnice sau despre Uniunea Europeană și procesul de europenizare. Este colaborator al unor publicații precum ziarul Adevărul sau platforma Contributors.ro și are apariții frecvente în alte instituții mass-media locale și naționale.

IRINA ANA KANTOR

Lector Universitar

kantor@fspac.ro

Irina Ana Kantor este lector în cadrul Departamentului de Științe Politice din 1996. Este doctor în filosofie din anul 2000, cu specializare în filosofie politică modernă și contemporană. Susține în cadrul departamentului cursuri de filosofie politică, teoria democrației și ideologii, tranziție și democratizare în Europa Centrală și de Est, drepturile omului și analiza discursului atât la nivel de licență cât ți la nivel de masterat. Conduce programul de master în Managementul Organizațiilor Politice. Ca bursier Fulbright 2009 a studiat și cercetat comparativ reprezentarea și participarea politică a minorităților în România și SUA. Ca bursier la Foundation Research Eastern Europe, Olanda 2013, tema de cercetare a constituit-o dezvoltarea instituției cetățeniei în România modernă. Cercetarea sa recentă are ca temă guvernanța democratică și drepturile omului în contextul crizei refugiaților și migrației din Europa. Publicațiile sale sunt în domeniul filosofiei politice, tranziției și teoriei democrației. Cele mai recente sunt în 2016, Experimental Local Governance in Romania, coautor Carmen Gabriela Greab, EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory, vol. 10, no.1/2016; în 2015, On the Reasonableness of Toleration, Pp 183-207 în EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory vol 9 no.2/2015; și în 2014 A Challenged Vision And Its Alternatives. The Concept of General Will in Jean-Jaques Rousseau’s social Contract, pp. 31-51 in EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory vol 8 no.1/2014.

DANIEL POP

Lector Universitar

daniel.pop@fspac.ro

Daniel este director de cercetare al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un NGO clujean fondat în anul 2000 care are ca misiune valorificarea diversității în procesul de consolidare a statului de drept din România.  Daniel este  licenţiat în științe politice la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca, cu masterat in politici publice la Universitatea Denver, doctor în științe politice la Universitatea Central Europeană in Budapesta. Din 2017, Daniel este Consilier  Superior pentru Educație al Fundației pentru o Societate Deschisă. Publicațiile sale includ teme de reglementare a proceselor de guvernanță, articularea piețelor sociale și relațiile dintre sectrorul public și cel civic.

KINGA-KORETTA SATA

Lector Universitar

kinga.sata@fspac.ro

Kinga-Koretta Sata are ca interesele de cercetare istoria gândirii politice, în special în secolul al XIX-lea în Europa Centrală și de Est, teoria politică modernă și contemporană, teoria democrației. Printre publicațiile recente se numără The People Incorporated: Constructions of the Nation in Transylvanian Romanian Liberalism, 1838–1848 (Sofia: Center for Advanced Studies, 2011).

ZOLTÁN PÁLFY

Lector Universitar

palffy@fspac.ro

Interesele sale de cercetare sunt: istoria politică modernă a Europei Centrale, sociologia istorică a învățământului superior, tehnici de negociere naționalismul și istoria minorităților etnice. A publicat mai recent studiul „O nouă clasă de mijloc pe baze academice vechi: Studenți ai Facultății de Drept din universitatea clujeană în anii 1930” (Cluj, Studia, 2015)

TOMA BUREAN

Lector Universitar

burean@fspac.ro

Toma Burean a obținut un doctorat în 2014 la Școala Postuniversitară de Științe Sociale, Academia Poloneză de Științe. A absolvit un Masterat de Științe Politice la CEU, Budapesta. Domeniile de interes sunt reprezentare politică, comportament politic, atitudini politice ale tinerilor și migrație.

BORBÁLA KOVÁCS

Lector Universitar

bori.kovacs@fspac.ro

Borbála este lector în cadrul Departamentului de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai. Anterior a fost cercetător post-doctoral la Aarhus Universitet (2018-2022) și cadru didactic asociat la Central European University, Budapesta (2013-2018). A obținut titlul de doctor în politici sociale la University of Oxford în 2013. Are expertiză în sociologia îngrijirii și politicile familiale, politici de taxare, transformarea statelor bunăstării în Europa centrală și de est și metode calitative de cercetare. A publicat recent în Social Policy & Society, Journal of European Social Policy și Global Social Policy. Următorul ei volum, împreună cu Jeremy Morris, este planificat pentru 2024.

SORANA CONSTANTINESCU

Lector universitar

sorana.constantinescu@fspac.ro

Sorana Constantinescu predă la departamentul de Științe Politice și la specializarea Știința Datelor Sociale. Începând cu 2020 are un doctorat în Sociologie, cu teza An oppression of their own. Empirical evidence on internalized misogyny, and its connection to homophobia and racism. Cercetările ei au ca teme, printre altele, studii de gen, educație, studii media.

DANIELA ANGI

Cercetător III

angi@fspac.ro

Daniela Angi este doctor în sociologie, doctoratul fiind susținut la Institutul de Filozofie și Sociologie din cadrul Academiei Poloneze de Științe, Varșovia, Polonia. Temele centrale care fundamentează activitatea sa de cercetare a Danielei Angi sunt societatea civila și tematici asociate, precum capitalul social și implicarea civică a tinerilor. De asemenea, activitatea sa recentă de cercetare aplicată și științifică include subiecte legate de cetățenie și de diferite aspecte ale educației (educația civică, educația pentru democrație și probleme structurale ale sistemului de educație, precum inegalitatile si abandonul școlar).

FLORIN FEȘNIC

Cercetător III

fesnic@fspac.ro

Florin Feșnic este cercetător la Centrul pentru Studierea Democraţiei din cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice al UBB Cluj. Printre interesele sale de cercetare se numără educaţia civică, democratizarea, designul instituţional, sociologia politică, comportamentul electoral, partidele şi sistemele de partide, determinanţii şi consecinţele politice ale modernizării, paradoxurile politice şi scientometria. Printre publicaţiile sale recente se numără „The Democratic-Liberal Party as a Successful Catch-All Party” (2011), în Ronald King şi Paul Sum (editori), Romania under Băsescu, Lexington Books, şi „Can Civic Education Make a Difference for Democracy? Hungary and Poland Compared” (Political Studies 64, 4, 966-978, DOI: 10.1111/1467-9248.12215) şi “This time it’s different? Effects of the Eurovision Debate on young citizens” (cu Jürgen Maier, Thorsten Faas, Carmen Greab, et al., Journal of European Public Policy 25, 4: 606-629. DOI: 10.1080/13501763.2016.1268643).

ANCA SINEA

Asistent universitar

sinea@fspac.ro

Anca Sinea este doctor și cercetător în cadrul Centrului pentru Studii Internaționale, studiind rolul activ regional al României în ceea ce privește politica energetică europeană. Este dublu-licențiată în Relații Internaționale (SNSPA, București) și Științe Politice (Université Paris X) și deține o diplomă de masterat în domeniul Relațiilor Internationale la Academia Diplomatică din Viena și Universitatea din Viena. Printre domeniile s ale de interes se numără politicile de resurse, diplomația energetică, protocolul diplomatic și geopolitica.