COSMIN GABRIEL MARIAN - DIRECTOR DE DEPARTAMENT
Profesor Universitar
Cosmin Gabriel Marian este profesor la Departamentul de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice,
Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România. Este specializat în
politică comparată, metode de cercetare și modelare a datelor în științe sociale. Cercetările pe care le-a făcut în
ultimul deceniu îl poziționează ca un academic cu un interes deosebit în studiul efectelor regulilor politice.
Abordarea sa se bazează pe teorii și metode din domeniul politicii comparate și al regulilor politice formale cu
aplicații la designul institutional. Este autorul și co-autorul unei serii de articole apărute în reviste precum:
Electoral Studies, East European Politics and Societies, Communist and Post-Communist Studies, International
Journal of the Commons, European Political Science, Journal of Politics and Law. O parte din lucrările recente a lui Cosmin analizează o dilema specifică a gestiunii proprietăților comune denumită anticommmons.
GABRIEL BĂDESCU
Profesor Universitar
Gabriel Bădescu este profesor de științe politice, director al Centrului pentru Studiul Democrației și director al școlii doctorale în științe politice și ale comunicării la Universitatea Babeș-Bolyai, România. A deținut o bursă de cercetare Fulbright, o bursă International Fellowship of Open Society Institute și o bursă UNESCO Global Education Monitoring Report. Printre interesele sale de cercetare se numără tranzițiile democratice, societatea civilă, politicile educaționale, inegalitățile și metodologia de cercetare. A fost președinte al Agenției Române pentru Strategii Guvernamentale (2009-2010), membru al Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior din România (2016-2018), iar în prezent este membru al Consiliului Național al Cercetării din România.
LEVENTE SALAT
Profesor Universitar
Levente Salat este profesor asociat specializat în filosofia politica normativă, cu preocupări în următoarele domenii: consecințele politice ale diversității, multiculturalism, etnopolitică, comunicare interculturală, relații interetnice, relații româno–maghiare.
A publicat patru volume de autor și a editat sau sau co-editat 15 volume colective publicate în limbile română, engleză și maghiară. Din 2013 este membru extern al Academiei Maghiare de Științe.
RADU IOANID
Profesor Asociat
Radu Ioanid este ambasador al Romaniei in Israel. Anterior, a detinut functia de director al US Holocaust Memorial Museum’s International Archival Programs Division. Este autorul mai multor cărţi despre istoria României şi Holocaust, între care The Holocaust in Romania şi The Ransom of the Jews: The Story of the Extraordinary Secret Bargain Between Romania and Israel. Radu Ioanid are un doctorat în filozofie acordat de Universitatea Babeş-Bolyai şi un doctorat în istorie acordat de École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, Franţa. Între 2003 şi 2004 a fost vice-presedinte al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel. În 2006 Radu Ioanid a fost distins cu Ordinul Chevalier des Arts et des Lettres conferit de Ministerul Culturii din Franţa.
JEFFREY SOMMERS
Visiting Professor
Jeffrey Sommers este profesor de economie politică și politici publice la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee (UWM). El este, de asemenea, Senior Fellow la Institutul de Afaceri Mondiale al UWM. A deținut mai multe burse Fulbright ale Departamentului de Stat al SUA pentru Europa de Est. În plus, a fost specialist invitat pentru noii ambasadori acreditați de Departamentul de Stat la Washington, DC. A colaborat cu investitori, lideri ministeriali și guvernamentali până la nivel de prim ministru. Pe lângă activitatea sa academică, a publicat în Financial Times, The New York Times, Project Syndicate, The Guardian, The Nation, Social Europe și altele.
EMIL BOC
Conferențiar Universitar
Emil Boc este membru fondator al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Este licenţiat în drept şi în filosofie la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca, doctor în filosofie şi distins cu Honorary Degree of Doctor of Laws de către Michigan State University, East Lansing. Domeniile sale de interes academic şi lucrările de specialitate publicate se situează în sfera dreptului constituţional şi instituţiilor politice, dreptului constituţional comparat, bunei guvernări şi guvernanţei locale. Emil Boc susţine cursuri de Sistem Politic Românesc, Drept Constituţional şi Instituţii politice (nivel licenţă), precum şi Proceduri Electorale şi Legislative în România (nivel master). Emil Boc a fost Prim-ministru al României între anii 2008 – 2012, a fost primar al municipiului Cluj-Napoca între anii 2004 – 2008, 2012 – 2016, deputat în Parlamentul României în legislatura 2000 – 2004, preşedinte al Partidului Democrat – Liberal între anii 2005-2012 şi, în prezent, este primar al municipiului Cluj-Napoca.
PETRUȚA TEAMPĂU
Lector Universitar
Petruța este lector în cadrul FSPAC din 2009. Aceasta este doctor în antropologie culturală (2008), și în prezent predă cursuri de antropologie politică, metodologie calitativă și sociologie politică. Interesele acesteia de cercetare includ: colectiv memorie și narațiuni urbane, educație formală și informală în România, corp și gen discursuri, cetățenia femeii în România comunistă, femeile și munca.
BOGDAN RADU
Lector Universitar
Bogdan Radu este coordonatorul programului de Master în Dezvoltare Internațională. A obținut un doctorat în Științe Politice de la Universitatea California, Irvine, și un masterat în Politică Europeană de la Universitatea din Manchester. Interesele sale de cercetare se centrează pe studiul culturii politice în țările postcomuniste, rolul opiniei publice în relațiile internaționale și rolul religiilor în democrațiile recente. A câștigat, în calitate de investigator principal, mai multe proiecte de cercetare naționale, axate pe democratizare și formarea valorilor democratice în rândul tinerilor.
CYNTHIA CARMEN DEACONESCU
Lector Universitar
Principalele arii de interes ştiinţific şi lucrările academice publicate ale acesteia se situează în sfera domeniilor dreptului constituţional şi instituţiilor politice, a drepturilor şi libertăţilor publice, a integrităţii publice. În prezent, aceasta predă cursurile Romanian Political System, Drepturi şi Libertăţi Publice în România, la linia română şi engleză, Sistem Constituţional şi Instituţii politice, precum şi cursul Integritate Publică. Regimul Constituţional al Incompatibilităţilor şi Conflictelor de Interese. Pe lângă activitatea sa academică, Cynthia Carmen Curt are titlul de avocat definitiv al Baroului Cluj, iar în decursul ultimilor ani a ocupat funcţii publice în administraţia publică centrală, precum cea de subprefect, consilier de stat, consul general, preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate şi inspector guvernamental.
GEORGE JIGLĂU
Lector Universitar
George Jiglău este lector universitar, cu un doctorat în Științe Politice obținut în 2013 la Universitatea Babeș-Bolyai. Deține o licență în Științe Politice la UBB Cluj (2006), un masterat în Științe Politice la CEU Budapesta (2007), un masterat în Comunicare și Studii Multiculturale la UBB (2009). A scris și a editat o serie de volume și articole publicate în reviste din țară și din străinătate pe teme precum alegerile și sistemele electorale, partidele și sistemele de partide, relații interetnice sau despre Uniunea Europeană și procesul de europenizare. Este colaborator al unor publicații precum ziarul Adevărul sau platforma Contributors.ro și are apariții frecvente în alte instituții mass-media locale și naționale.
IRINA ANA KANTOR
Lector Universitar
Irina Ana Kantor este lector în cadrul Departamentului de Științe Politice din 1996. Aceasta este doctor în filosofie din anul 2000, cu specializare în filosofie politică modernă și contemporană. Irina susține în cadrul departamentului cursuri de filosofie politică, teoria democrației și ideologii, tranziție și democratizare în Europa Centrală și de Est, drepturile omului și analiza discursului atât la nivel de licență cât ți la nivel de masterat. Conduce programul de master în Managementul Organizațiilor Politice. Ca bursier Fulbright 2009, aceasta a studiat și cercetat comparativ reprezentarea și participarea politică a minorităților în România și SUA. Ca bursier la Foundation Research Eastern Europe, Olanda 2013, tema de cercetare a constituit-o dezvoltarea instituției cetățeniei în România modernă. Cercetarea acesteia cea mai recentă are ca temă guvernanța democratică și drepturile omului în contextul crizei refugiaților și migrației din Europa. Publicațiile ei sunt în domeniul filosofiei politice, tranziției și teoriei democrației. Cele mai recente sunt în 2016, Experimental Local Governance in Romania, coautor Carmen Gabriela Greab, EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory, vol. 10, no.1/2016; în 2015, On the Reasonableness of Toleration, Pp 183-207 în EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory vol 9 no.2/2015; și în 2014 A Challenged Vision And Its Alternatives. The Concept of General Will in Jean-Jaques Rousseau’s social Contract, pp. 31-51 in EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory vol 8 no.1/2014.
DANIEL POP
Lector Universitar
Daniel este Lector universitar la FSPAC, Universitatea Babeș-Bolyai. Anterior, a fost Expert în Politici Publice la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, consilier educațional la Fundațiile pentru Societatea Deschisă, președinte al Centrului de Politici Publice, în România. El a obținut o licență în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai, un master în Politici Publice la Denver University Graduate School of International Studies și un doctorat în Științe Politice de la Universitatea Central Europeană. Interesele sale de cercetare și publicațiile se concentrează pe guvernanța de reglementare, piețele de bunăstare și analiza politicilor.
KINGA-KORETTA SATA
Lector Universitar
Kinga-Koretta Sata are ca interesele de cercetare istoria gândirii politice, în special în secolul al XIX-lea în Europa Centrală și de Est, teoria politică modernă și contemporană, teoria democrației. Printre publicațiile recente se numără The People Incorporated: Constructions of the Nation in Transylvanian Romanian Liberalism, 1838–1848 (Sofia: Center for Advanced Studies, 2011).
ZOLTÁN PÁLFY
Lector Universitar
Interesele sale de cercetare sunt: istoria politică modernă a Europei Centrale, sociologia istorică a învățământului superior, tehnici de negociere naționalismul și istoria minorităților etnice. A publicat mai recent studiul „O nouă clasă de mijloc pe baze academice vechi: Studenți ai Facultății de Drept din universitatea clujeană în anii 1930” (Cluj, Studia, 2015)
TOMA BUREAN
Lector Universitar
Toma Burean a obținut un doctorat în 2014 la Școala Postuniversitară de Științe Sociale, Academia Poloneză de Științe. A absolvit un Masterat de Științe Politice la CEU, Budapesta. Domeniile de interes sunt reprezentare politică, comportament politic, atitudini politice ale tinerilor și migrație.
BORBÁLA KOVÁCS
Lector Universitar
Borbála este lector universitar la Departamentul de Științe Politice. Aceasta predă cursuri de Politici Publice, Scriere academică și Introducere în metode de cercetare. Înaintea ocupării postului actual la Universitatea Babeș-Bolyai, Borbála a fost cercetătoare la Aarhus Universitet (Danemarca) între 2018 și 2022 și a predat la Universitatea Central Europeană (Ungaria) între 2013 și 2018. Ea a obținut titlul de doctor în politici sociale la University of Oxford (Regatul Unit) în 2013. Domeniile acesteia de interes sunt sociologia îngrijirii copiilor mici, politicile familiale post-socialiste și implicațiile lor micro-sociale, informalitatea și serviciile sociale informale în teoretizarea regimurilor statelor bunăstării, sisteme post-socialiste de taxare a persoanelor fizice și, mai recent, încrederea și birocrațiile la nivelul străzii în perspectivă comparată. Aceasta a publicat articole în Journal of European Social Policy, Social Policy and Society, the Cambridge Journal of Regions, Economy and Society și European Societies. Monografia sa, Family Policy and the Organisation of Childcare, a fost publicată de Palgrave Macmillan în 2018.
SORANA CONSTANTINESCU
Lector universitar
Sorana Constantinescu predă la departamentul de Științe Politice și la specializarea Știința Datelor Sociale. Începând cu 2020, aceasta are un doctorat în Sociologie, cu teza An oppression of their own. Empirical evidence on internalized misogyny, and its connection to homophobia and racism. Cercetările ei au ca teme, printre altele, studii de gen, educație, studii media.
DANIELA ANGI
Cercetător III
Daniela Angi este cercetător în cadrul Departamentului de Științe Politice al FSPAC și membră a Centrului pentru Studiul Democrației. Aceasta este sociolog, cu un doctorat obținut la Institutul de Filosofie și Sociologie – Academia Poloneză de Științe din Varșovia. Daniela Angi activează în diverse proiecte de cercetare ale căror teme au în comun accentul pe teme legate de cetățenie democratică, capital social și societate civilă. Pe lângă subiectele de mai sus, interesele ei de cercetare includ studiul problemelor legate de educație (educație civică, inegalități educaționale) și al dinamicilor sociale determinate de migrație.
FLORIN FEȘNIC
Cercetător III
Florin Feșnic este cercetător la Centrul pentru Studierea Democraţiei din cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice al UBB Cluj. Printre interesele sale de cercetare se numără educaţia civică, democratizarea, designul instituţional, sociologia politică, comportamentul electoral, partidele şi sistemele de partide, determinanţii şi consecinţele politice ale modernizării, paradoxurile politice şi scientometria. Printre publicaţiile sale recente se numără „The Democratic-Liberal Party as a Successful Catch-All Party” (2011), în Ronald King şi Paul Sum (editori), Romania under Băsescu, Lexington Books, şi „Can Civic Education Make a Difference for Democracy? Hungary and Poland Compared” (Political Studies 64, 4, 966-978, DOI: 10.1111/1467-9248.12215) şi “This time it’s different? Effects of the Eurovision Debate on young citizens” (cu Jürgen Maier, Thorsten Faas, Carmen Greab, et al., Journal of European Public Policy 25, 4: 606-629. DOI: 10.1080/13501763.2016.1268643)
ANCA SINEA
Asistent universitar
Anca Sinea este doctor și cercetător în cadrul Centrului pentru Studii Internaționale, studiind rolul activ regional al României în ceea ce privește politica energetică europeană. Este dublu-licențiată în Relații Internaționale (SNSPA, București) și Științe Politice (Université Paris X) și deține o diplomă de masterat în domeniul Relațiilor Internationale la Academia Diplomatică din Viena și Universitatea din Viena. Printre domeniile acesteia de interes se numără politicile de resurse, diplomația energetică, protocolul diplomatic și geopolitica.
OVIDIU OLTEAN
Asistent universitar
Ovidiu Oltean este doctor în Sociologie, cu o teză despre migraţie, identitate etnică şi schimbare socială în România obţinută la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2021). Activitatea sa de cercetare este orientată spre studiul migraţiei, schimbărilor identitare, politicilor de incluziune şi integrare, participării politice transnaţionale şi transformărilor economice. Predă seminarii şi cursuri despre cetăţenie participativă, inegalitate şi dezvoltare umană, introducere în metodologia cercetării sociale, sociologie politică şi comportament electoral.
MELANIA LEȘE
Profesor asociat
Melania Leşe este profesor asociat în cadrul departamentului de Știinte Politice al Universității Babeş-Bolyai, fiind absolventă de Drept şi Ştiinte Politice în cadrul aceleiași Universități. În prezent, Melania ocupă funcția de Director Executiv al Centrului pentru Studiul Democrației, fiind de asemenea parte din diferite proiecte de cercetare derulate de către acesta. Printre interesele acesteia în ceea ce priveşte cercetarea se pot regăsi subiecte care abordează societatea civilă, drepturile şi libertățile cetăţeneşti şi protecţia acestora, sărăcie energetică şi justa tranziție. Având experiență considerabilă în domeniul antreprenoriatului, precum şi masterate în domeniul afacerilor internaţionale şi a dreptului afacerilor, Melania a dezvoltat o pasiune pentru construcția de politici publice juste, în vederea eficientizării sistemelor politice şi a facilitării tranzițiilor juste în domenii cheie ale societății.