Back

Despre SP

Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii Babeş-Bolyai reuneşte un set integrat de obiective şi tehnici de cercetare. Dată fiind importanţa unui departament de Ştiinţe Politice într-o ţară fostă comunistă, un accent important este acordat studiului politicii în Europa Centrală şi de Europa de Est.

Despre noi

Astfel, personalul nostru academic cercetează probleme ale democratizării, consolidării democratice, tranziţiei spre economia de piaţă, politicilor identităţii, drepturile omului, culturii politice şi partidelor politice. Chiar dacă accentul cade asupra României şi a ţărilor învecinate, am dezvoltat inițiative de cercetare care au obiective internaţionale mai largi, studii regionale sau studii comparative extinse. Profesorii noştri sunt specializaţi într-o largă gamă de metode de cercetare, de la analize empirice cantitative şi calitative, la teoria critică şi strategiile postmoderne.

Centrul pentru Studiul Democrației

Activitatea de cercetare a departamentului este complementară cu cea a Centrului pentru Studiul Democrației. Consultați lista proiectelor noastre de cercetare academică și cercetare aplicată pe site-ul CSD.

Cercetare

Cercetarea noastră nu este centrată exclusiv asupra politicii în Estul Europei, ci căutăm în permanenţă să lărgim spectrul problematicilor de cercetare de interes. Astfel, ne-am dezvoltat interese de cercetare care au legătură cu alte arii geografice (Asia de Sud-Est, Europa Occidentală, America Latină, etc) şi ne actualizăm continuu curricula pentru a include problematici variate din cadrul ştiinţelor politice cum ar fi, spre exemplu, studiile de gen, politicile energetice, migrația sau teoria critică.

Membrii departamentului nostru fac parte din structuri ale mai multor instituţii de cercetare şi sunt astfel în mod direct implicaţi în eforturile de stabilire a design-urilor de cercetare, culegerii şi procesării datelor şi chiar în influenţarea agendei publice. De asemenea, avem legături solide cu departamente similare din ţară şi din afara ţării şi prin intermediul conferinţelor academice, al seminariilor şi al coautoratului, suntem conectaţi la pulsul Ştiinţei Politice din toată lumea.

O privire rapidă asupra echipei noastre demonstrează prioritatea pe care o acordăm dezvoltării cercetării în cadrul departamentului.