Festivitate-Main.jpg

PROFESORI

cosmin_marian.jpg

Cosmin Gabriel Marian - Director de Departament

Profesor Universitar

marian@fspac.ro

Curriculum Vitae

Cosmin Gabriel Marian este specializat în metode de cercetare și modelarea datelor sociale. Este autor și co-autor la o serie de articole publicate în jurnale de specialitate, între care: Electoral Studies, East European Politics and Societies, Communist and Post-Communist Studies, International Journal of the Commons, European Political Science. În ultimii ani, o parte din interesul de cercetare al lui Cosmin se concentrează asupra analizei regimului proprietăților comune. Este Director al Departamentului de Științe Politice din 2016.

Gabriel-Badescu.jpg

Gabriel Bădescu

Profesor Universitar

badescu@fspac.ro

Curriculum Vitae

Gabriel Bădescu este profesor universitar, director al Centrului pentru Studierea Democrației și membru al departamentului de științe politice din Universitatea Babes-Bolyai. Este licențiat în matematică și sociologie, are un doctorat in sociologie, a fost bursier Fulbright la University of Maryland, College Park, și a urmat specializări în statistică socială la University of Michigan, Ann Arbor. Între 2009 și 2010 a coordonat Agenția pentru Strategii Guvernamentale, iar între 2011-2013 a fost membru al Consiliului Național al Cercetării Științifice. Publicațiile sale din ultimii ani includ teme de socializare politică, capital social, societate civilă, migratie de muncă și scientometrie.

Între interesele sale academice se numără teme precum tranziţiile democratice în Estul Europei, capital social, participare politică şi socială într-o perspectivă comparată, inegalitate socială, migraţie de muncă, metode cantitative/calitative de cercetare.

Salat Levente.jpg

Levente Salat

Profesor Universitar

salat@fspac.ro

Curriculum Vitae

Levente Salat este Profesor și prodecan FSPAC, unde predă multiculturalism, etnopolitică, introducere în științe politice (limba engleză), introducere în metodologia cercetării (limba maghiară), comunicare interculturală (MA, limba engleză), management și leadership în organizații (MA, limba engleză). Este președinte executiv al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un NGO clujean fondat în 2000 care are ca misiune valorificarea diversității în procesul de consolidare a statului de drept din România. Din 2013 este membru extern al Academiei Maghiare de Științe. Domeniile de interes în cercetare: consecințele politice ale diversității, etnopolitică, relații interetnice, relații româno–maghiare. A publicat patru volume de autor și a fost editorul sau co-editorul a 13 volume colective publicate în limbile română, engleză și maghiară.

radu ioanid.png

Radu Ioanid

Profesor asociat

rioanid@ushmm.org

Curriculum vitae

Radu Ioanid este ambasador al Romaniei in Israel. Anterior, a detinut functia de director al US Holocaust Memorial Museum's International Archival Programs Division. Este autorul mai multor cărţi despre istoria României şi Holocaust, între care The Holocaust in Romania şi The Ransom of the Jews: The Story of the Extraordinary Secret Bargain Between Romania and Israel. Radu Ioanid are un doctorat în filozofie acordat de Universitatea Babeş-Bolyai şi un doctorat în istorie acordat de École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, Franţa. Între 2003 şi 2004 a fost vice-presedinte al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel. În 2006 Radu Ioanid a fost distins cu Ordinul Chevalier des Arts et des Lettres conferit de Ministerul Culturii din Franţa.

peterbalazs.jpg

Peter Balazs

Profesor asociat

balazsp@ceu.hu

Curriculum vitae

Este membru al Academiei Ungare de Științe. Este profesor la Universitatea Corvinus din 2000 și la Central European University din 2005. După 1990 a făcut parte din guvern și din serviciul diplomatic, ca secretar de stat, ca ambasador și ca ministru de externe (2009-2010).

Emil-Boc.jpg

Emil Boc

Conferențiar Universitar

boc@fspac.ro

Curriculum Vitae

Emil Boc este membru fondator al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Este licenţiat în drept şi în filosofie la Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj-Napoca, doctor în filosofie şi distins cu Honorary Degree of Doctor of Laws de către Michigan State University, East Lansing. Domeniile sale de interes academic şi lucrările de specialitate publicate se situează în sfera dreptului constituţional şi instituţiilor politice, dreptului constituţional comparat, bunei guvernări şi guvernanţei locale. Emil Boc susţine cursuri de Sistem Politic Românesc, Drept constituţional şi instituţii politice (nivel licenţă), precum şi Proceduri electorale şi legislative în România (nivel master). Emil Boc a fost Prim-ministru al României între anii 2008 - 2012, a fost primar al municipiului Cluj-Napoca între anii 2004 - 2008, 2012 - 2016, deputat în Parlamentul României în legislatura 2000 - 2004, preşedinte al Partidului Democrat - Liberal între anii 2005-2012 şi, în prezent, este primar al municipiului Cluj-Napoca.

florepop.jpg

Flore Pop

Conferențiar Universitar

flore.pop@fspac.ro

Curriculum Vitae

Flore Pop are ca interese de cercetare teme majore din domeniile dreptului şi politicilor europene şi ale guvernanţei Uniunii, publicând în ultimii ani mai multe volume colective sub coordonarea sa. A fost prezent în revistele de profil din Transilvania şi a organizat manifestări studenţeşti de interes local şi regional pe teme ale integrării europene. Preocupările sale de ultim moment privesc politica europeană a apei şi impactul schimbării climatice, cu accent pe accesul la apă al cetăţenilor europeni şi constituţionalizarea dreptului la apă în Europa Centrală.

Petruta-Teampau.jpg

Petruța Teampău

Lector Universitar

teampau@fspac.ro

Curriculum Vitae

Petruța Teampău a obținut un doctorat în antropologie în 2008 la UBB, teza având titlul “Corp și Discurs Ideologic în România Post-Comunistă”. Predă cursuri de antropologie politică, metodologie calitativă și studii de gen. Interesele ei de cercetare includ antropologia urbană, studiile de comunitate și studiile de gen. Dintre publicațiile recente amintim “Sulina Trăită de Panait Zachis” (Cluj-Napoca, EFES 2010), și “Sulina, alta lume, alta viata” (Cluj-Napoca, EFES 2011). „Local cosmopolitanism. Global orientations of the local in evolving governance” (cu Kristof van Assche), Springer Books, 2014. "Pirates, Fish and Tourists: the Life of Post-Communist Sulina" (cu Kristof van Assche), in The Bio-politics of the Danube Delta, Lexington Books, London, Editors Constantin Iordachi, Kristof Van Assche, 2014, pp. 185-196. “Shape your body, shape your life! Imaginarul feminin si discursurile corporalității in Romania postsocialista”, in „Istoria recentă altfel: perspective culturale”, Andi Mihalache, Adrian Cioflanca (coord.), Iași: Editura Univ. Al. I Cuza, 2013, pp. 903-928.

Bogdan-Radu.jpeg

Bogdan Radu

Lector Universitar

bogdan.radu@fspac.ro

Curriculum Vitae

Bogdan Radu este coordonatorul programului de Master în Dezvoltare Internațională. A obținut un doctorat în Științe Politice de la Universitatea California, Irvine, și un masterat în Politică Europeană de la Universitatea din Manchester. Interesele sale de cercetare se centrează pe studiul culturii politice în țările postcomuniste, rolul opiniei publice în relațiile internaționale și modul în care valorile politice sunt influențate de factori religioși și sociali, atât în rândul tinerilor, cât și al adulților. Ultima sa publicație (“Tolerance of Liberal Values in Romania: Anti-Abortion from Strategies between Religious Belief and Civil Society Mobilisation” în Religion as Empowerment, editată de Kyriaki Topidi și Lauren Fielder, la Routledge în iunie 2016), în co-autorat cu Cosmina Paul, analizează modul în care religia influențează atitudinile față de avort în Romania. În 2015, Bogdan a câștigat un grant de cercetare finanțat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, în cadrul căruia coordonează o echipă de cercetatori care investighează modurile în care religia poate influența capitalul social al tinerilor.

Cynthia-Curt.jpg

Cynthia Carmen Deaconescu

Lector Universitar

curt@fspac.ro

Curriculum Vitae

Principalele sale arii de interes ştiinţific şi lucrările academice publicate se situează în sfera domeniilor dreptului constituţional şi instituţiilor politice, a drepturilor şi libertăţilor publice, a integrităţii publice. În prezent predă cursurile Romanian Political System, Drepturi şi Libertăţi Publice în România, la linia română şi engleză, Sistem constituţional şi instituţii politice, precum şi cursul Integritate publică. Regimul constituţional al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese. Pe lângă activitatea academică, Cynthia Carmen Curt are titlul de avocat definitiv al Baroului Cluj, iar în decursul ultimilor ani a ocupat funcţii publice în administraţia publică centrală, precum cea de subprefect, consilier de stat, consul general, preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate şi inspector guvernamental.

foto2Jiglau.jpg

George Jiglău

Lector Universitar

jiglau@fspac.ro

Curriculum Vitae

George Jiglău este lector universitar, cu un doctorat în Științe Politice obținut în 2013 la Universitatea Babeș-Bolyai. Deține o licență în Științe Politice la UBB Cluj (2006), un masterat în Științe Politice la CEU Budapesta (2007), un masterat în Comunicare și Studii Multiculturale la UBB (2009). A scris și a editat o serie de volume și articole publicate în reviste din țară și din străinătate pe teme precum alegerile și sistemele electorale, partidele și sistemele de partide, relații interetnice sau despre Uniunea Europeană și procesul de europenizare. Este colaborator al unor publicații precum ziarul Adevărul sau platforma Contributors.ro și are apariții frecvente în alte instituții mass-media locale și naționale.

kantor.jpg

Irina Ana Kantor

Lector Universitar

kantor@fspac.ro

Curriculum Vitae

Irina Ana Kantor este lector în cadrul Departamentului de Științe Politice din 1996. Este doctor în filosofie din anul 2000, cu specializare în filosofie politică modernă și contemporană. Susține în cadrul departamentului cursuri de filosofie politică, teoria democrației și ideologii, tranziție și democratizare în Europa Centrală și de Est, drepturile omului și analiza discursului atât la nivel de licență cât ți la nivel de masterat. Conduce programul de master în Managementul Organizațiilor Politice. Ca bursier Fulbright 2009 a studiat și cercetat comparativ reprezentarea și participarea politică a minorităților în România și SUA. Ca bursier la Foundation Research Eastern Europe, Olanda 2013, tema de cercetare a constituit-o dezvoltarea instituției cetățeniei în România modernă. Cercetarea sa recentă are ca temă guvernanța democratică și drepturile omului în contextul crizei refugiaților și migrației din Europa. Publicațiile sale sunt în domeniul filosofiei politice, tranziției și teoriei democrației. Cele mai recente sunt în 2016, Experimental Local Governance in Romania, coautor Carmen Gabriela Greab, EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory, vol. 10, no.1/2016; în 2015, On the Reasonableness of Toleration, Pp 183-207 în EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory vol 9 no.2/2015; și în 2014 A Challenged Vision And Its Alternatives. The Concept of General Will in Jean-Jaques Rousseau’s social Contract, pp. 31-51 in EUROPOLIS. Journal of Political Analysis and Theory vol 8 no.1/2014.

Dani Pop.jpg

Daniel Pop

Profesor asociat

daniel.pop@fspac.ro

Curriculum Vitae

Daniel este director de cercetare al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un NGO clujean fondat în anul 2000 care are ca misiune valorificarea diversității în procesul de consolidare a statului de drept din România.  Daniel este  licenţiat în științe politice la Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj-Napoca, cu masterat in politici publice la Universitatea Denver, doctor în științe politice la Universitatea Central Europeană in Budapesta. Din 2017, Daniel este Consilier  Superior pentru Educație al Fundației pentru o Societate Deschisă. Publicațiile sale includ teme de reglementare a proceselor de guvernanță, articularea piețelor sociale și relațiile dintre sectrorul public și cel civic.

kinga-sata.JPG

Kinga-Koretta Sata

Lector Universitar

kinga.sata@fspac.ro

Curriculum Vitae

Kinga-Koretta Sata are ca interesele de cercetare istoria gândirii politice, în special în secolul al XIX-lea în Europa Centrală și de Est, teoria politică modernă și contemporană, teoria democrației. Printre publicațiile recente se numără The People Incorporated: Constructions of the Nation in Transylvanian Romanian Liberalism, 1838–1848 (Sofia: Center for Advanced Studies, 2011).

zoltan-palffy.JPG

Zoltán Pálfy

Lector Universitar

palffy@fspac.ro

Curriculum Vitae

Interesele sale de cercetare sunt: istoria politică modernă a Europei Centrale, sociologia istorică a învățământului superior, tehnici de negociere naționalismul și istoria minorităților etnice. A publicat mai recent studiul „O nouă clasă de mijloc pe baze academice vechi: Studenți ai Facultății de Drept din universitatea clujeană în anii 1930” (Cluj, Studia, 2015)

Toma-Burean.jpg

Toma Burean

Lector universitar

burean@fspac.ro

Curriculum Vitae

Toma Burean a obținut un doctorat în 2014 la Școala Postuniversitară de Științe Sociale, Academia Poloneză de Științe. A absolvit un Masterat de Științe Politice la CEU, Budapesta. Domeniile de interes sunt reprezentare politică, comportament politic, atitudini politice ale tinerilor și migrație.

Angi_poza.jpg

Daniela Angi

Cercetător III

angi@fspac.ro

Curriculum Vitae

Daniela Angi este doctor în sociologie, doctoratul fiind susținut la Institutul de Filozofie și Sociologie din cadrul Academiei Poloneze de Științe, Varșovia, Polonia. Temele centrale care fundamentează activitatea sa de cercetare a Danielei Angi sunt societatea civila și tematici asociate, precum capitalul social și implicarea civică a tinerilor. De asemenea, activitatea sa recentă de cercetare aplicată și științifică include subiecte legate de cetățenie și de diferite aspecte ale educației (educația civică, educația pentru democrație și probleme structurale ale sistemului de educație, precum inegalitatile si abandonul școlar).


Florin Fesnic CSD.jpg

Florin Feșnic

Cercetător III

fesnic@fspac.roCurriculum Vitae

Florin Feșnic este cercetător la Centrul pentru Studierea Democraţiei din cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice al UBB Cluj. Printre interesele sale de cercetare se numără educaţia civică, democratizarea, designul instituţional, sociologia politică, comportamentul electoral, partidele şi sistemele de partide, determinanţii şi consecinţele politice ale modernizării, paradoxurile politice şi scientometria. Printre publicaţiile sale recente se numără „The Democratic-Liberal Party as a Successful Catch-All Party” (2011), în Ronald King şi Paul Sum (editori), Romania under Băsescu, Lexington Books, şi „Can Civic Education Make a Difference for Democracy? Hungary and Poland Compared” (Political Studies 64, 4, 966-978, DOI: 10.1111/1467-9248.12215) şi “This time it’s different? Effects of the Eurovision Debate on young citizens” (cu Jürgen Maier, Thorsten Faas, Carmen Greab, et al., Journal of European Public Policy 25, 4: 606-629. DOI: 10.1080/13501763.2016.1268643).


anca-sinea.jpg

Anca Sinea

Cercetător asociat

sinea@fspac.ro

Curriculum Vitae

Anca Sinea este doctor și cercetător în cadrul Centrului pentru Studii Internaționale, studiind rolul activ regional al României în ceea ce privește politica energetică europeană. Este dublu-licențiată în Relații Internaționale (SNSPA, București) și Științe Politice (Université Paris X) și deține o diplomă de masterat în domeniul Relațiilor Internationale la Academia Diplomatică din Viena și Universitatea din Viena. Printre domeniile s ale de interes se numără politicile de resurse, diplomația energetică, protocolul diplomatic și geopolitica.